Jak omladit zavedenou značku během léta a oslovit více než 500 000 uživatelů


Letní soutěž Steilmann zacílená na mladší cílové publikum 25+ generovala na Instagramu a Facebooku přes 25 000 komentářů, likes a zhlédnutí.
Zvýšila brand awareness o 6,15% a vzbudila zájem také u mužů.

Intro: Steilmann letos cílí na mladé.

Co se vám vybaví, když se řekne Steilmann obleky? E-shop s šaty? Nic konkrétního? 

To by byla škoda. 

Naším úkolem bylo udělat značku zapamatovatelnou pro mileniály. Respektive nastartovat trend tímto směrem. Aby příště, když se řekne Steilmann, vy odpovíte: 

  • Pohodlné outfity, co splňují dress code. 
  • Business casual teď zvládnu i já.
  • Steilmann? Vím, znám, nakupuju. 

Pro úplnost (ale ve zkratce): 

Steilmann je na českém trhu zavedený prodejce módy. Už třicet let vybírá a nabízí ty nejlepší evropské módní značky. Obléká i fotbalovou repre na cesty a na slavnostní akce, třeba do těchto sneaker suitů BENVENUTO. 

Výzva: Získat si cílovku 25+. V létě. Na sítích. 

Jako brand je Steilmann silný u generace 45+. Rádi bychom přitom aspirovali na 30+, i s ohledem na změnu portfolia značek, které prodáváme COMMA a JONES pro ženy a BENVENUTO a DIGEL pro muže,” vysvětluje Marketing a Event Manager Kateřina Petránková

S úkolem se Steilmann obrátil na We Are Signature. Klient nás oslovil na doporučení jiného spokojeného klienta. Brief zněl jasně: realizovat velkou letní kampaň, oslovit mladší cílovou skupinu a získat si pozornost mužů i žen 25+ po celé ČR. Rozhodně jsme tak nestáli před snadným úkolem,” dodává Tereza Fišer, spoluzakladatelka We Are Signature. 

Naše řešení: Soutěž o makeover a drona.

Připravili jsme velkou letní kampaň se soutěží o hodnotné a vhodně zacílené ceny. Hlavní výhrou byla beauty proměna v showroomu Steilmann v Čestlicích spolu se stylistkou a fotografem + poukaz na nákup oblečení v hodnotě 10 000 Kč. Druhou cenou byl dron Karma a Gopro Hero5 s obalem a stabilizátorem.

Prvním krokem bylo vymyslet strategii, jak kampaň pro omlazení cílové skupiny uchopíme. Načasování v létě není vždy nejšťastnější z důvody dovolených a tak dále. Hledali jsme ideální formu, jak to celé uchopit,” vysvětluje Tereza FIšer

Jako cíle si We Are Signature spolu s klientem stanovili: 

  • oslovení mladší cílové skupiny & omlazení značky
  • Posílení brand awareness značky
  • Získání interakcí a budování komunity na stránce Steilmann

Pro kampaň zvolila agentura různé interaktivní formáty pro Facebook a Instagram (včetně stories). 

Na otázku proč soutěž odpovídá spoluzakladatelka We Are Signature Kristýna SzkanderováSoutěž je jedna z osvědčených forem aktivace komunity. Když je vhodně zaměřena a doplněna o atraktivní ceny, je úspěch téměř zaručen. Abychom docílili většího kontaktu s brandem, zvolili jsme jako jednu z podmínek soutěže nákup na libovolné kamenné prodejně.” Dále musel být soutěžící fanouškem FB nebo IG stránky Steilmann a přihlásit se pod soutěžním postem. 

Kampaň probíhala v termínu 21.7.-18.8. Dané období jsme rozdělili do několika fází. Nechyběla teasing fáze pro nažhavení cílové skupiny, hlavní část kampaně zaměřena na soutěžní posty a těsně před koncem ještě připomenutí poslední šance zapojení. 

steilmann we are signature case study soutěž marketing steilmann we are signature case study soutěž marketing steilmann we are signature case study soutěž marketing

A jak to dopadlo? Nad očekávání: Dosah půl milionu. Milion a půl zobrazení. Většinu tvořilo mladší publikum. 

Celkový dosah kampaně byl 508 803 unikátních uživatelů. Ty Steilmann oslovil na sociálních sítích Facebook i Instagram během trvání letní soutěže v rámci celé ČR. Reklama se zobrazila jednomu unikátnímu uživateli 1,05x. 

Počet celkových zobrazení činil přes 1 760 877. Číslo zahrnuje všechny reklamy v rámci všech kampaní v průběhu celé soutěže. „Testovali jsme několik typů kampaní, kreativ i cílových skupin, dává nám Kristýna nakouknout pod ruku, porovnávali jsme, jak performují různé kanály (Instagram, stories a Facebook) i kreativy interaktivní formáty vs statické atd.” 

TIP! Nejvíce zafungoval interaktivní obsah. Vsadili jsme na CINEMATOGRAPH statickou fotku, kde se jeden prvek hýbe. Jelikož nejde o běžné video ani fotku, upoutá pozornost,” prozrazuje Tereza.

Vzhledem k tomu, že podmínkou účasti v soutěži byl nákup na prodejně, jsme ani nedoufali v takový dosah a tolik účastníků, hlavně z řad mladší cílové skupiny.” Kateřina Petránková, Steilmann 

To není všechno. Facebook, Instagram a storiečka získaly přes 25 000 interkací. 

Steilmann inspiroval 25 932 lidí k interakci s obsahem (like, komentář, sdílení, zhlédnutí videa aj.) 

Soutěže se zúčastnilo 64 žen a mužů. „Byla to výzva, protože se nejednalo o klasickou soutěž typu označ dvě kamarádky,” přiznává Tereza, „ale i přes náročná pravidla podmíněná nákupem v prodejnách a letní sezonu dovolených se díky kampaním podařilo zapojit poměrně dost soutěžících. Jedním z faktorů byla bezesporu atraktivita cen.”

CPM se drželo na hodnotě 10,23 Kč (cena za 1 000 zobrazení napříč všemi kampaněmi).

Celková investice do reklamy se udržela na dolních desítkách tisíc. „Na přístupu We Are Signature nejvíc oceňujeme flexibilitu, rychlou komunikaci a to, že nás i přes malý budget hned neodmítli a snažili se vše vymyslet tak, aby kampaň měla smysl a pomohla nám,” hodnotí Kateřina Petránková za Steilmann 

Popularita kampaně u mužů překvapila! 

Kampaně zacílili We Are Signature separátně, přece jen každá cílová skupina má svá specifika. To se ukázalo jako úspěšná strategie: vizuál, který byl určen pro muže, vystihoval mužskou eleganci, dámám zase ukazovali šarmantní elegantní šaty. „Nejvíc překvapilo nás i klienta, že se do soutěže zapojilo tolik mužů (40% soutěžících). To není úplně obvyklé, obzvlášť ve fashion odvětví, a také když jde o mladší cílovku a účast je podmíněna nákupem na prodejně,” prozrazuje Tereza.

Doporučení: Po skvělém startu vytrvat. A zapojit storiečka. 

Jaké doporučení má tým nezávislých odborníků z We Are Signature pro Steilmann a potažmo další módní značky s podobnou profilací? „Určitě nepřestat dále cílit na mladší cílovou skupinu, které mají co se týče pestrého sortimentu rozhodně co nabídnout. Aktivace soutěže je skvělý start pro navázání kontinuální komunikace a osvěžení brandu v dlouhodobém měřítku,” uzavírá Kristýna. Z důvod velkého úspěchu nadále doporučují používat promo formou stories a hlavně všechny kampaně pravidelně optimalizovat. 

Poslední vzkaz zní následovně:
„Mladší cílová skupina uvítá nové formáty, atraktivní a neočekávaný obsah. Ale hlavně přidanou hodnotu: tipy, trendy, co nosit / nenosit, jak kombinovat. Což koneckonců platí u všech cílových skupin, u kterých si chceme udržet pozornost. Relevance obsahu je velmi důležitá. Lidé musí mít důvod, proč by měli stránku chtít sledovat. Ať už je to inspirace, vzdělání, radost,…”

Pavla Lokajová
About Pavla Lokajová

Patnáct let se profesionálně věnuje vyprávění příběhů. Od hloubkových business rozhovorů s více než 300 lídry přes příběhy firemní kultury až po case studies z oblasti e-commerce a femtech. Milovnice podcastů, snění, kafe a vision boardů.